Den obekväma sanningen

Den obekväma sanningen

Okej, håll i er nu för här kommer den:

Män har störst klimatavtryck och de som drabbas värst av klimatförändringarna är kvinnor i fattiga länder. Trots det, eller kanske just på grund av det, engagerar klimatfrågan långt fler kvinnor än män.

Martin Hultman, Docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid Chalmers förklarar i en intervju med Klimatklubben varför det är så viktigt att män börjar engagera sig mer i klimatfrågor:

”Det finns ett motstånd mot att uttrycka omsorg mot klimatet, inbyggt i de industrimoderna manliga normerna. Man är van vid att använda naturen som resurs, plocka och roffa åt sig, och ovan vid att ta konsekvenser av sitt beteende. Däremot ges uppskattning till att följa sitt fotbollslag över hela världen – tänk bara på hur många män som flyger till England varje år för att titta på Premier League över en helg. Kvinnor riktar sin omsorg mot barn, planeten och klimatet. Men förändring är möjlig, vi är inte fastnitade i våra normer.” 

Det finns med andra ord dubbel vinning i att vara en god förebild för kommande generationer. Inte bara i att sluta föra vidare manliga normer som är direkt förödande för såväl män som kvinnor, utan också i att börja ta ansvar och göra uppoffringar för klimatet.

Allt börjar med vad vi gör med våra pojkar. Vilka förebilder vi är för dem. Det går att förändra beteenden och normer. Det går att krossa macho-attityder.

Visa dem vägen. Det är inte svårt.

Bild lånad från The folklore company

1 kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *