En man före sin tid

En man före sin tid

”Köp och köp, jag hör inget annat!”

”Ja har ju sagt te di att du inte ska köpe annat än nödvändige saker, Emil. Förgrömmade unge! Nåre vanvettsaffärer vill ja inte vete av!”

Anton Svensson i Katthult, en man som levde långt före slit och släng och ”konsumera annars går världsekonomin i graven”-eran .

Man skulle nästan kunna tro att han varit med och skissat fram konsumtionspyramiden ovan, för den är garanterat helt i hans smak.

Den ska läsas nedifrån och upp och budskapet är enkelt: Använd det du har i första hand och som sista utväg – köp nytt.

Jag har ett minne från min gymnasietid som jag idag inte är särskilt stolt över. En god vän till mig handlade kläder på dåvarande second hand-kedjan UFF och jag minns att jag tyckte det var konstigt och udda. Köpa kläder som någon annan använt?! Nej tack.

Det jag förstår nu är att hon var så mycket längre fram i sitt miljötänk än vad jag var. Det är först såhär 20 år (!!) senare som poletten äntligen trillat ner.

Källa: Naturskyddsföreningen

För vad händer egentligen om vi i största möjliga mån köper begagnat? Tänk en ekonomi inspirerad av naturens kretslopp där man strävar efter att avfall inte ska existera utan ses som en råvara. Alla produkter designas så att de är lätta att återvinna. Biologiskt material komposteras och övrigt material designas så att det går att återanvändas, materialåtervinnas eller energiutvinna

Dagens tips alltså:
Omfamna din inre Anton Svensson och minimera antalet vanvettsaffärer. Använd det du har och våga köpa begagnat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *