Kill your darlings

Kill your darlings

”Förra året hade vi 263 resdagar! Spanien, Mexiko, HongKong – dit måste du åka. Miljoner skyskrapor, fler än i New York. Har du varit i New York?”

Han maler på om hur fantastiskt allting är. Vilka människor, vilken natur, vilka upplevelser!

Det smakar bittert i munnen. Jag märker det inte först, men leendet skaver. Det känns inte bra.

En av mina största passioner i livet är att resa. Sällan har jag känt mig så levande som när vi varit på platser olika det vi känner till och mött människor lika olika som oss. Det är en fantastisk känsla att upptäcka världen och kärleken är både hundraprocentig och livslång. 

Vintern 2017 åkte vi till andra sidan jordklotet. Hela resan var tveklöst något av det bästa vi gjort. Vi var på platser som gjorde oss mållösa, mötte människor vi aldrig kommer glömma. Minnen för evigt inpräntade bakom ögonlocken.

Längtan tillbaka till landet 20 flygtimmar bort är ibland fysisk. En känsla som med största sannolikhet inte kommer gå över. Trots det kommer vi kanske aldrig återvända.

Att ställa om till en hållbar livsstil handlar ibland om att offra saker. Att dra ner på eller kanske till och med helt avstå från sådant man älskar.

Kill your darlings.

Hur mycket vi än vill kuska runt i världen, upptäcka och se. Hur mycket vi än längtar efter sol på näsan och äventyr en jävlig januaridag med enbart vabruari i sikte så är koldioxidbudgeten överskriden för längesen.

Vi har inte råd. Ingen har råd.

Många människor ser det som en rättighet att resa långt och effektivt. Men det finns inga realiserbara och effektiva lösningar som kan eliminera flygets klimatpåverkan. Dessutom förväntas flygresandet fortsätta att öka snabbt, vilket gör flyget till en av de allra största utmaningarna i såväl svenskt som internationellt klimatarbete.

Covid-19-pandemin har ställt världen på ända. Nu är ett perfekt läge att ställa om och göra rätt. Alla människor kan offra något. Litet som stort. Det kan handla om att avstå kött en dag i veckan, återbruka ett gammalt lakan eller sluta använda engångskaffefilter. Allt räknas. 

Vi stannar på marken.

Vad gör du? 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *