Själv är bäste dräng

Själv är bäste dräng

”Varifrån kommer mjölken?”
”Från matbilen!”

Okej, riktigt så illa kanske inte konversationen med 5-åringen var, men den är samtidigt inte helt otänkbar.

Sverige är idag helt självförsörjande på 3 livsmedel – socker, spannmål och morötter. Detta odlar vi alltså i sådan utsträckning att hela landets behov kan tillgodoses. I övrigt är vi helt beroende av import från andra länder.

Visst har vi ett klurigt klimat som medför vissa begränsningar, men ändå. 3 livsmedel, kom igen!

Det finns lite olika saker man kan göra för att ändra på det här:

Odla eget
Svenska trädgårdars sammanlagda yta är 300.000 hektar, det vill säga ungefär lika stor yta som Blekinge. Om större delen av trädgårdarna skulle nyttjas till odling skulle halva Sveriges befolkning kunna försörjas med mat.

Köp lokalt producerad mat
Ett tips är att gå med i en REKO-ring. REKO står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Konsumenter och producenter på en ort går samman och startar en REKO-ring där råvaror och produkter säljs direkt från producent till konsument. Enkelt och genialt! Läs mer här.

Andelsjordbruk
Som andelsägare lovar du att t.ex. köpa grönsaker av bonden under en hel säsong. Det ger bonden både trygghet och möjlighet till långsiktig planering och konsumenterna kan i sin tur äta färsk, hälsosam och lokalt odlad mat. Läs mer här.

Det behöver inte vara svårt. Det är faktiskt ganska lätt att göra rätt när det kommer till närodlad mat. Köp det som färdats kortast väg från producenten.

Mjölken kommer från kon.

Förhoppningsvis från en som betar nära dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *