Södra Bråta

Södra Bråta

”Vandringsleden genom odlingslandskapet för dig så nära 1800-talet som det är möjligt.”

Så står det om naturreservatet Södra Bråta i Östergötland, precis på gränsen till Småland. Här har delar av utomhusscenerna till Emil i Lönneberga spelats in på 70-talet, men det är inte det som är grejen egentligen. Det fina med detta ställe är att det är ett slags historiskt monument över strävsam odling under kärva förhållanden.

En blommande idyll och ett fjärilsparadis tack vare att marken brukats på ett ålderdomligt sätt. Här har inga maskiner fått sätta tänderna i marken, ingen gödsling eller plöjning har gjorts.

De sista som bodde här och brukade markerna var de tre syskonen Vera, Gustav och Tyra Ivarsson. De slog ängsbackarna med lie och höll djur i hagmarkerna ända fram till mitten av 1990-talet.

Sedan 2007 är Södra Bråta naturreservat. Ängsbackarna slås fortfarande med lie, markerna betas och trägärdsgårdarna underhålls.

En liten plats på jorden som fått vara som den är. Skyddad från moderna jordbruksmetoder och alltför mycket mänsklig påverkan och därmed ett paradis för sällsynta blommor, fjärilar och insekter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *