Färska hallon i december?

Färska hallon i december?

”Konserverna ger en välbehövlig möjlighet till omväxling i den eljest enformiga vintermatsedeln och deras rent kulinariska värde är väl så uppenbart, att det knappast behöver särskilt framhållas.”

Jag läser ur boken Hemkonservering från 1946. Plötsligt är den min ledsagare i det för en pinsamt oinsatt nutidsmänniska vilsna livet där maten med självklarhet äts efter säsong. Vill man ha grönsaker och frukt på vintern får man snällt äta konserverade dito. Det finns inte färska hallon i december.

Vi beställer ofta mat på nätet. Det är smidigt, tidseffektivt och bekvämt. Men en detalj har börjat kännas alltmer jobbig att konfronteras med. Nämligen produkternas ursprung.

Låt mig exemplifiera med en bild:

Bananer från Ecuador, lime från Mexiko, purjolök från Belgien och så håller det på.

Om vi nu ska äta mer i säsong måste vi också lära oss att ta hand om det som odlas i Sverige och i våra trädgårdar. Bli hejare på att safta, sylta och konservera a la’ 40-tal och Mandelmanns.

För oss är det första året med en trädgård fylld till bredden med ätbara ting. Att låta något gå till spillo känns på inget sätt aktuellt. På samma vis känns det alltmer avigt att köpa färska hallon i december.

Summan av kardemumman:
Ät i säsong. Helt enkelt för att det är det mest naturliga och har en positiv inverkan på såväl smaken som miljön.

Och så dagens tips:
Köp hem den fantastiskt fina och informativa planschen Mat-tider, som kan beställas här. Vi fick den hemlevererad direkt från Malmö av en trevlig man på cykel. Bara en sådan sak.

1 kommentar

Din mormor höll på med konservering i stor skala, men traditionen har tyvärr inte fortsatt.
Pressen från alla håll medför en känsla av ont om tid som gör att detta inte prioriteras på samma sätt idag.
”Ät i säsong” är en bra idé som vi kan tänka på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *