Att skola planetskötare, del 1

Att skola planetskötare, del 1

Vi har aldrig varit på lekland.

Nu ljög jag, för det har vi visst. En gång i det där andra landet, men det är en annan historia. Det är inte så att vi på något sätt ogillar lekland, det har bara inte blivit. Och så har vi hittat något som liksom… är typ samma sak fast bättre.

Forskning visar att människor som tillbringar mycket tid utomhus bryr sig mer om miljön. Vill man uppfostra små planetskötare är det med andra ord en god idé att ta på skorna och gå ut.

Det behöver inte vara äventyr och ambitiös matsäck och glada miner hela tiden. Man blir kall, blöt om fötterna, glömmer toapapper, torkar barnsnor med löv, får ett skrapsår, snubblar på en rot, går vilse och tappar blodsockret. Men om man ser bortom allt det där finns det stora vinster med att vänja de små liven vid att vara ute i naturen.

Kortsiktigt är väl kanske vistelsen främst ett sätt att rasta dem som har myror i brallan och samtidigt slå ihjäl ett par timmar, men på längre sikt är respekten för djur och natur en viktig vinst. Saker man känner till och förstår sig på är lätt att ta hand om.

Fem roliga saker att göra i naturen:

  • Geocaching – Skattjakt med hjälp av GPS. Det finns miljontals cacher (skatter) utlagda i de flesta länder. Passar alla åldrar och går att göra oavsett årstid.
  • Leta djur
  • Plocka skräp (oväntat roligt och tillfredsställande..!)
  • Äta matsäck
  • Hitta material att pyssla med (kottar, stenar, pinnar..)

På med skorna nu!

2 kommentarer

I Coronatider har vi upptäckt närområdet på ett helt annat sätt än tidigare. Det finns mycket naturområden som är fantastiska och värda ett besök.
Vi ställer oss frågan ”Varför ska man åka/flyga ut i världen när man ha så mycket fin natur på nära håll?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *