De viktiga förebilderna, del 1

De viktiga förebilderna, del 1

Vikten av positiva förebilder ska inte underskattas. De kan i bästa fall förändra en människas val eller sätt att se på saker i livet. Därför kommer det här handla om människor som på olika sätt arbetar eller har arbetat för att skydda vår planet och alla varleser som vi delar den med.

  1. Anna Botsford Comstock (1854 – 1930)

Första kvinnliga professorn vid Cornell University i delstaten New York, USA. Comstock gjorde detaljerade illustrationer av insekter och skrev bland annat boken Handbook of Nature Study, som är aktuell än idag.

Comstock utformade också de första utomhusstudierna för barn, som tog vetenskapen ut ur klassrummet och väckte barnens kärlek till djur och natur. Hennes metod användes sedan över hela världen och bidrog till att främja nästa generations respekt för naturen.

  1. Marjory Stoneman Douglas (1890 – 1998)

”Marjory was not just a pioneer of the environmental movement, she was a prophet, calling out to us to save the environment for our children and our grandchildren.” Så sa Floridas guvernör Lawton Chile om denna journalist och författare.

När Marjory som ung flyttade till Miami ansågs Everglades vara ett värdelöst träsk och stora delar tömdes på vatten och förorenades. Marjory såg dock något annat – ett levande ekosystem värt att skydda. Tack vare hennes outtröttlig aktivism räddades Everglades från en säker död och är idag en nationalpark.

3. Rachel Carson (1907 – 1964)

Marinbiolog och författare, främst känd för boken Silent Spring. I boken beskriver Carson de förödande effekterna av användandet av bekämpningsmedel som DDT. Om myggorna utrotas kommer även fåglarna dö – och därmed blir våren tyst.

Boken blev en storsäljare och finns med på flera listor över världens viktigaste facklitterära böcker. Carson stod emot intensiv kritik från kemikalieindustrin och blev en av ledarna i den tidiga miljörörelsen. Hon har fått mängder av utmärkelser, de flesta efter sin död.

Att sprida ordet kring dessa fantastiska förebilder känns otroligt viktigt. Inte bara för att de förtjänar att inte glömmas bort utan också för att de inspirerar till att fortsätta kämpa.

1 kommentar

Man får inte glömma att försöka vara en förebild för sin familj, sin släkt och sina vänner😁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *