De viktiga förebilderna, del 2

De viktiga förebilderna, del 2

Som författare till den här bloggen vore det väl nästintill tjänstefel att inte lyfta Greta, som utöver det hon redan åstadkommit nu även sommarpratat i P1 dagen till ära. Jag vet inte riktigt ens var jag ska börja.. Hennes röst, intelligens, humor, retorik, skicklighet. Att kalla det briljant är en underdrift.

Foto Anders Hellberg

Greta Thunberg började som 16-åring att skolstrejka för klimatet i augusti 2018 efter att ha sett en film om klimatförändringar i skolan.

”Mina klasskamrater var bekymrade när de tittade på filmen, men när den slutade började de tänka på andra saker. Jag kunde inte göra det. Vissa människor kan bara släppa saker, men jag kan inte det.”

Foto Anders Hellberg

Utanför riksdagshuset med skylten Skolstrejk för klimatet tog allt sin början. Plötsligt anslöt fler och fler, först lokalt, sedan runt om i hela världen. Den internationella rörelsen Fridays for future växte sig allt större och nu demonstrerar tusentals människor runt om i världen för att kräva åtgärder för att förhindra mer global uppvärmning och ytterligare klimatförändringar.

Det började med en ensam flickas outtröttliga kamp och sen har det alltså rullat på. Greta har hållit tal under FNs klimatmöte i New York, nominerats till Nobels fredspris, blivit utsedd till en av världens 100 mest inflytelserika personer och som första svensk tillika yngsta personen någonsin blivit utsedd till årets person av Time Magazine. Motiveringen löd:

”För att hon slagit larm om människans rovgiriga relation till det enda hem vi har, för att hon till en splittrad värld bidragit med en röst som överskrider bakgrunder och gränser, för att hon visar oss alla hur det kan se ut när en ny generation styr – därför är Greta Thunberg Årets person enligt Time Magazine”.

Det är inte konstigt att Greta är en stor förebild för många människor. Själv har hon uppgett att hon blivit inspirerad av medborgarrättskämpen Rosa Parks, som vägrade lämna sin plats på bussen till en vit man. Händelsen startade den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen och Rosa fick senare flera utmärkelser och medaljer för sin samhällsaktivism.

Vad lär vi oss av detta? Underskatta aldrig vikten av en enskild människas handling. Och underskatta inte heller den förebild du själv kan bli.

Vågar en vågar flera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *