Vad gör vi med vår tid?

Vad gör vi med vår tid?

Ju mer pengar vi har desto större avtryck gör vi på klimatet. Det är ett faktum lika sant som att jorden är rund. Dyrare vanor, ökad konsumtion och slöseri med jordens resurser kommer som ett brev på posten i takt med att inflödet av pengar ökar.

Innan pandemin snurrade vårt ekorrhjul allt fortare. Ett evigt jonglerande med jobb, hämta och lämna barn på skola och förskola, fotbollsträningar, fiolspel, simning. Däremellan försöka ta hand om hus och trädgård, få till någon form av umgänge med vänner och familj och så träna, detta dåliga samvete som fick karusellen att liksom generera allt mer åksjuka.

När vi bestämde oss för att under en tid flytta till det där andra landet var det delvis för att få karusellen att snurra saktare. Att kastas in i ett helt annat sammanhang i en värld med helt andra problem än våra egna. Det var en ögonöppnare som fick oss att på riktigt överväga att välja ett annat sätt att leva.

Så blev det inte. Av olika skäl. Var sak har sin tid.

Nu har pandemin ställt saker på ända för de flesta av oss. På olika sätt. För vår del får det oss att återigen tänka i termer av tid och hur vi fördelar den.

Det är svårt att bry sig om klimatet om man lever ett liv där man knappt hinner blinka. Då är det lätt att ta till genvägar för att hålla sig flytande och på samma vis är det också svårt att göra uppoffringar.

När en efter en av alla måsten nu har strukits ur kalendern har vi delvis vunnit tiden tillbaka. Det finns plötsligt ork till att engagera sig i saker som rimmar med våra värderingar, saker som gör att vi känner att vi kan göra skillnad.

Lek med tanken;
Du jobbar mindre, tjänar mindre, men får mer tid över till annat. Kalendern är inte helt fullklottrad och orken återkommer. Vill du det? Kan du det? Och framförallt, vad skulle det göra med din klimatpåverkan?

Kanske är nu den bästa tiden att reflektera över vad vi egentligen vill och kan göra med vår korta tid på jorden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *