Sagan om trädet

Sagan om trädet

Det var en gång ett äpple som åts upp av en familj. Kvar fanns bara en äppelskrutt med kärnor. En av kärnorna lät man begrava i jord i en kruka.

Att det var i deppiga februari brydde sig inte kärnan om, den började gro bara några dagar senare.

Den lilla plantan växte sig allt större och fick efter ett tag bo i en annan kruka.

En dag i maj grävde familjen en grop i trädgården. På en plats där det en gång för länge sedan stått just ett träd.

Det lilla trädet sänktes ner i jorden och 10 år senare började det bära frukt. Men det är inte det som är poängen i den här sagan. Poängen är att alla växande träd tar upp koldioxid och levererar syre och det borde därför finnas många fler.

Om du i likhet med många andra har planer på att döda allt levande i din trädgård och bygga ett enormt trädäck med tillhörande pool i size XL kanske du ska tänka en vända till. Det är liksom inte riktigt läge för det just nu.

Låt istället träden få finnas kvar i trädgården och plantera gärna nya. Och har du ingen trädgård kan du plantera träd genom Vi-skogen:

Träd motverkar extrem torka och översvämningar. De står emot jordskred och skuggar marken. Träd ger också människor i utsatta områden i östra Afrika förutsättningar för ett bättre liv. Träden ger frukt, foder till djuren, ved och byggmaterial. Trädplantering bidrar till att barn ges en ljusare framtid, fri från fattigdom och orättvisor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *